Forbrukeradvokaten har erfaring med å bistå i saker om leasing. Vi har også holdt kurs om temaet. Leasing er lite lovregulert, så her er det avtalen som gjelder. Det problemet det er flest tvister om er tilstanden på bilen ved tilbakelevering.
Ved tilbakelevering av bilen etter leasingavtalens utløp skal bilen tilbakeleveres normalt slitt. Hva som ligger i begrepet unormal slitasje er det flere som har prøvd å definere. Både NAF og Bilbransjeforbundet har laget brosjyrer som skal forklare hvor disse grensene går. Brosjyrene er i hovedsak like, selv om det er enkelte forskjeller. Feks. godtas det oppskraping på hjulkapsler, men mangler det en bit godtas ikke dette. Sigaretthull i setetrekk godtas ikke. Hull etter mobiltelefonholdere på dasjbordet godtas av noen men ikke av andre. Les også: https://www.vg.no/nyheter/i/qnd79m/dette-boer-du-sjekke-naar-du-vurderer-leasing
Når du bestiller en nybilkjøp reguleres dine rettigheter til å reklamere som ved nybilkjøp. Bilen skal leveres i samsvar med avtalen, passe til normalt eller spesielt formål, være i samsvar med forventninger, som fremvist og i tråd med offentligrettslige krav og være som opplyst. Mer om dette kan du lese om under «Har du kjøpt bil med mangler?»
På samme måte som ved kjøp kan bestilling av en leasingbil avbestilles, men du må da erstatte selgerens tap. Det kan avtales et standardisert avbestillingsgebyr som ikke må overskride selgerens faktiske tap. I standardkontrakter fra bilbransjen er det lagt inn et standardgebyr. Forbrukertvistutvalget har i en avgjørelse etter den tidligere kjøpsloven, godtatt at kjøper måtte dekke ca. 8% av kjøpesummen for å gå fra et bilkjøp (FTU 91-332).
1. januar 2015 økte bindingstiden for leasing fra 3 til 4 år. Hvis man vil avslutte leasingperioden før bindingstiden er over kan man bli pliktig til å betale i inntil seks måneder. Vilkårene hos ulike leverandører varierer, men lengre etterbetalingstid en seks måneder vil neppe anses rimelig.
Leasingselskapet kan heve avtalen dersom du vesentlig misligholder dine plikter. Den viktigste plikten er at du skal betale til rett tid. Andre grunner for å avslutte avtalen med øyeblikkelig virkning er dersom du søker gjeldsforhandlinger, har gitt uriktige opplysninger, misligholder vedlikeholdsavtalen eller dør.
Har du kjørt bilen lenger enn avtalt må du gjerne betale et kronebeløp pr kjørte kilometer. En vanlig klausul er 1 kr pr kjørte kilometer over 45.000 km. Forbruketilsynet har uttalt at en tilsvarende fradragsregel bør gjelde når man har kjørt kortere en avtalt kilometer.
Ved avsluttet leasingavtale får du gjerne valget mellom å fortsette leieforholdet, kjøpe bilen eller levere den tilbake til leasingselskapet. En avtale om at leaseren ikke får tilbud om å kjøpe bilen vil neppe stå seg (LF-2012-163633). I noen avtaler er det gjort avtale om at du som leaser plikter å kjøpe bilen til garantert restverdi. Slike avtaler kan fort regnes som urimelige i forbrukerforhold. Det finnes flere avgjørelser fra Finansklagenemnda som slår fast det.
Besøks- og postadresse: Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva | post@forbrukeradvokaten.no
Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva
post@forbrukeradvokaten.no