Ved leie av bil er det viktig å gå over leiebilen og lese kontrakten og forsikringsbestemmelsene. Det området det blir mest konflikter om er påståtte skader etter tilbakelevering. Forbrukeradvokaten kan hjelpe deg hvis du har fått et urettmessig krav.
Som leier har du ansvar for å ta vare på bilen på en forsvarlig måte. Hvis du skader bilen kan du bli ansvarlig, med mindre du kan bevise at dette ikke skyldes feil eller forsømmelse. Ikke alle bilutleiefirmaer har gode rutiner på å registrere skader før og etter. Dette kan bety at du ikke klarer å bevise at skadene ikke skjedde i din leietid. Du bør derfor være nøye med å legge fylle inn skader i overtakelsesskjemaet. Videre bør du spandere noen fotografier, til den er trygt tilbakelevert.
I finansavtaleloven finnes det enkelte bestemmelser som beskytter deg når du leier. Dette er minimumsregler som partene ikke kan avtale seg vekk fra. Reglene om leie er ellers ikke regulert i noen forbrukerlov. Dine rettigheter følger derfor av avtalen, eller generelle regler om kontrakter. Inngår du leiekontrakten utenfor utleierens faste lokale, vil angrerettloven gi deg rett til å gå fra avtalen. Dine plikter og rettigheter går fram av kontrakten du inngår med utleier. Er det urimelige punkter i kontrakten, kan disse bli satt til side.
Både utleieren og du som leier, plikter å gi den annen part opplysninger av betydning. Etter finansavtaleloven § 46 skal det blant annet opplyses om:
a) kredittkostnadene, herunder effektiv rente med angivelse av kredittbeløp og kredittprofil
b) samlet kredittbeløp
c) kredittavtalens løpetid
d) kontantprisen og størrelsen på en eventuell forskuddsbetaling, dersom det er tale om kreditt i form av henstand med betalingen for en spesifikk vare eller tjenesteytelse
e) totalbeløp og størrelsen på eventuelle avdragsbetalinger
f) en eventuell forpliktelse for kredittkunden til å inngå avtale om en aksessorisk tjenesteytelse, dersom kostnadene ved den aksessoriske avtalen ikke kan beregnes på forhånd.
Utleierens må gi deg bilen uten mangler til avtalt tid. Med mindre det er avtalt noe annet, plikter han også å sørge for at den virker som den skal, i leietiden. Dette betyr at han må sørge for vedlikehold og utbedring av skader. Hvis utleieren leverer gjenstanden for sent eller det er mangler ved den, kan du normalt si opp av avtalen. Du kan også ha krav på redusert leie. Utleieren kan bli erstatningsansvarlig, med mindre han kan bevise at dette ikke skyldes feil eller forsømmelse fra hans side. Er mangelen/forsinkelsen vesentlig, kan du gå fra kontrakten. Dette kan være tilfelle hvis utleieren ikke får bilen til å fungere til tross for flere reparasjonsforsøk, eller hvis det går lang tid før den blir levert.
Noen utleiefirmaer krever at du trekker gjennom kredittkortet og signerer, uten at det fylles inn noe beløp. Dette gjør de som en slags sikkerhet for krav de kan få mot deg for eksempel hvis du ødelegger bilen eller får bøter. Du skal være klar over at dette er en betenkelig praksis, fordi selskapet da kan fylle inn hvilket beløp de måtte ønske. Du bør derfor ikke gi utleiefirmaer en blanco-fullmakt til å trekke beløp fra din konto eller ditt kredittkort.
Din viktigste plikt er å betale leien til avtalt tid. Hvis du ikke betaler i tide kan avtalen sies opp, eller den kan heves hvis du skylder leie for lengre tid. Ofte avtales det at det bare skal være en bruker. Du kan ikke da overlate bilen til en annen.
Du har rett til å få vite hvor lenge leieforholdet skal vare. Hvis leieforholdet skal vare en bestemt tid, uten at det er sagt noe om oppsigelse, kan ikke utleieren si opp i denne perioden. Du som leier derimot har lov til å si opp. Hvis det ikke er avtalt noen bestemt tid eller oppsigelsesfrist, kan leieforholdet normalt sies opp av begge parter, med rimelig varsel. En måneds varsel vil ofte være nok.
Skal du leie bil i ferien, skal du være klar over at pris, forsikringsvilkår og leievilkår varierer mellom selskap og mellom ulike land. En ansvarsforsikring i utlandet er ikke lik ansvarsforsikringen du er vant med fra Norge. Skal du leie bil i utlandet må du ha med kredittkort og førerkort. De fleste selskap i utlandet krever at de trekker kredittkortet ditt uten at det påføres en endelig sum for trekk. Pass på at det settes en øvre grense for sperret sikkerhet i kredittkortet.
• Sjekk hva forsikringen dekker og størrelsen på egenandelen.
• Hvis flere skal kjøre bilen må navn på samtlige førere oppgis.
• Hva slags drivstoff bruker bilen? Skal tanken fylles opp før tilbakelevering?
• Hvem skal kontaktes ved skade?
Pass på at kilometerstand noteres på kontrakten både ved ut- og innlevering. Kontroller bilen nøye både ved ut- og innlevering for eventuelle skader. Ta bilder og sørg for at alle skader er påført skjema før du drar av sted. Hvis du har levert fra deg kredittopplysninger, bør du sjekke kontoen din når du kommer hjem.
Har det gått trekk fra kontoen som du mener er uriktig, bør du først kontakte utleiefirmaet. Er det et internasjonalt selskap, er det lettere å forholde seg til den norske avdelingen. I noen tilfeller kan du da kreve at den norske avdelingen ordner opp, og det kan også tenkes at en eventuell prosess kan føres i Norge. Det finnes lovsamarbeid i mange land, som gjør at noen typer forbrukertvister kan føres i forbrukerens hjemland.
Du bør også kontakte banken din, hvis det er skjedd et urettmessig trekk fra kontoen.
I noen tilfeller kan banken bli ansvarlig for urettmessige trekk. Har du betalt med kredittkort øker mulighetene for å kunne forholde deg til banken.
Trenger du bistand i en leiebilsak, kan Forbrukeradvokaten bistå. Blir det nødvendig å forholde seg til det landet du har leid bilen, kan Forbrukereuropa hjelpe deg videre: www.forbrukereuropa.no
Besøks- og postadresse: Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva | post@forbrukeradvokaten.no
Til toppen av siden
Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva
post@forbrukeradvokaten.no