Hva slags bil du skal kjøpe er først og fremst avhengig av personlig smak og behov. Snakk med venner og kjente om aktuelle biltyper. Bruk så tid på nettet og let etter tester. På finn.no vil du finne nivået på bruktbilpriser.
Det er også et spørsmål om du skal kjøpe importert fra utlandet. Dette kan man spare penger på, men gir deg noen ekstra utfordringer. Du kan finne mye informasjon om dette på nettet. En særlig utfordring er hva man gjør hvis det er noe galt med bilen. Reklamasjonsreglene i utlandet er ikke like som i Norge. Trenger du hjelp etter at du har havnet i tvist med en utenlandsk bilselger, kan du få bistand fra Forbrukereuropa på www.forbukereuropa.no.
Utstyrsmengden bør også vurderes. Det er viktig å huske på at utstyrsmengden ikke bare har betydning for prisen på bilen, men også for forsikringen og annenhåndsverdien. Generelt kan vi si at bilen blir dyrere å forsikre jo større motor den har, og billigere jo mer sikkerhetsutstyr den har.
Sikkerhet er også viktig. Også her gjennomføres en rekke tester. Sjekk på nettet for å finne hvilke biler som har oppnådd hvilke resultater. Se for eksempel www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/trafikksikkerhet/sikker-bil.
Driftsikkerhet varierer mye. Det er dyrt å reparere bilen, så en driftsikker bil vil spare deg for penger og ergrelser. Sjekk på nettet for å finne oversikter over bilers driftssikkerhet.
Bilen må inn på regelmessig service. Også her varierer prisene mye fra merke til merke. Vi råder alle til å spørre hvor mye servicen på de ulike serviceintervallene koster, så slipper man overraskelser.
Forsikringspremien varierer etter kjørelengde, biltype, motorstørrelse, bosted, parkeringsforhold, antall brukere under 24 år, om du har klimaanlegg, startsperre osv. Det er egentlig bare ett råd å gi når det gjelder bilforsikring – sjekk prisen i flere selskaper – variasjonene kan være store.
En bilannonse skal som hovedregel opplyse den totale prisen; det skal altså være mulig å få kjøpt en bil til den prisen den annonseres for. Det eneste som kan komme i tillegg er lokal frakt, dvs. frakt fra bilimportørens lager til butikken. Selv om reglene har blitt innskjerpet overfor bilselgere er det allikevel et godt råd å sjekke annonsen nøye, særlig det som står nederst med liten skrift.
• Sjekk heftelser i Brønnøysundregisteret
• Sjekk serviceheftet om alle servicer er tatt
• Hvor lenge er det til neste EU–kontroll?
• Har bilen hatt mange eiere?
• Forskuddsbetal aldri penger på en bruktbil
• Vær ekstra varsom dersom du kjøper bil fra et firma som driver bruktbilimport fra utlandet
• Meld fra til myndighetene om eierskiftet
• Spør etter tilstandsrapport
• Skriv kontrakt
Forbrukerkjøpsloven § 41 gir deg ved kjøp fra yrkesselger rett til avbestilling av bilen før den mottas. Avbestilling innebærer at du slipper å betale kjøpesummen, men du må som hovedregel dekke et eventuelt tap som selger lider pga. avbestillingen. Avbestiller du like etter bestilling, og før selger har innrettet seg på bestillingen ved å kontakte sin leverandør, er det mulig at selger ikke har krav på tapsdekning. Det kan avtales et standardisert avbestillingsgebyr som ikke må overskride selgerens faktiske tap. I standardkontrakter fra bilbransjen er det lagt inn et standardgebyr.
Forbrukertvistutvalget har i en avgjørelse etter den tidligere kjøpsloven, godtatt at kjøper måtte dekke ca. 8% av kjøpesummen for å gå fra et bilkjøp (FTU 91-332). Etter at du har fått overlevert bilen, har du ikke avbestillingsrett lenger. Du har normalt heller ikke angrerett, hvis du har kjøpt bilen i en bilforretning.
Besøks- og postadresse: Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva | post@forbrukeradvokaten.no
Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva
post@forbrukeradvokaten.no