Årlig gjøres det byggefeil for mellom 15 og 20 milliarder kroner. Mesteparten av bygningsskadene gjelder fukt. Hvert år behandler Forbrukerrådet tusenvis av klager angående håndverkertjenester. Det finnes heldigvis mange seriøse og flinke håndverkere, men vi ser også at bransjen preges av en stor gruppe useriøse aktører, og spesielt innenfor fagområdene våtrom. Det er vanskelig å oppgi en klar årsak til dette, men tidligere usikkerhet omkring minimumskrav til utførelse er heldigvis nå blitt tydeligere regulert gjennom nyere forskriftskrav. Som forbruker er det derfor viktig å være ekstra påpasselig og å kjenne dine rettigheter.
Håndverkeren skal fortelle deg som forbruker om tjenesten er egnet til å gi det resultat du ønsker, og fraråde hvis han mener prisen vil stå i misforhold til tingens verdi. Det samme gjelder hvis han tror at tjenesten ikke vil bli til rimelig nytte for deg. Han skal gi opplysninger som om vesentlige forhold ved tjenestens egenskaper og hensiktsmessighet. Han plikter å utføre arbeidet fagmessig, og veilede og samråde seg med deg når det blir nødvendig. Håndverkeren skal kontakte deg eller stanse arbeidet hvis det må antas at prisen blir betydelig høyere enn det du måtte vente. Det samme gjelder hvis han måtte regne med at du ikke lenger vil ha interesse av å få tjenesten utført. Kontakter han deg ikke, skal tjenesteyteren bare ha betalt for utført arbeid frem til det tidspunktet han burde ha varslet deg, hvis det senere viser seg at du ville avbestilt.
Blir det behov for tilleggsarbeider underveis, skal han kontakte deg. Hvis du ikke er å treffe, kan tilleggsarbeidene likevel utføres, hvis det må antas at du vil ha arbeidet utført og prisen for tilleggsarbeidet er ubetydelig eller lav i forhold til prisen for hele tjenesten. Tjenesteyteren skal utføre tilleggsarbeid som ikke kan utsettes, hvis det er fare for at du blir påført vesentlig skade eller tap ved at det ikke gjøres. Han skal også avslutte arbeidet innen avtalt tid, eller innen vanlig tid for tilsvarende tjenester.
Som utgangspunkt bør du avtale en fast pris med håndverker hvis oppdraget er av en viss størrelse. Pris og andre viktige vilkår bør også avtales skriftlig. Dersom håndverker av ulike grunner ikke ønsker å gi deg en fast pris bør du i det minste be om et prisoverslag. I så fall kan ikke prisen overstiges vesentlig, og i alle fall ikke med mer enn 15 %, med mindre det gjelder tilleggsarbeider som er varslet. Enhver prisangivelse skal for øvrig omfatte merverdiavgift og andre offentlige avgifter hvis annet ikke er sagt. Dersom det ikke er avtalt noen pris på oppdraget skal håndverkeren betales etter medgått tid. Håndverkertjenesteloven bestemmer at prisen i så fall skal svare til gjengs pris dersom denne prisen ikke er urimelig. Det oppstår ofte uenighet i etterkant av slikt regningsarbeid, og håndverker må som et minimum klare å redegjøre for timelister, materialinnkjøp og sine påslag.
Ved entreprise og bustadoppføring er det som regel direkte regulert mellom partene når et arbeid skal være påbegynt og avsluttet. Hvis forsinkelsene ikke skyldes byggherre eller forbruker, vil man her normalt ha krav på dagmulkt. Dagmulktens størrelse kan være alt fra noen hundrelapper til flere tusen kroner om dagen avhengig av oppdragets størrelse. Mange oppdrag utføres imidlertid uten noen spesiell tidsangivelse, eller regulering dersom forsinkelse, og dette kan føre til stor frustrasjon. Hvis det ikke er avtalt når oppdraget skal være avsluttet bestemmer håndverkertjenesteloven at det skal være avsluttet innen rimelig tid. Håndverkertjenesteloven regulerer ikke dagmulkt ved forsinkelse, men håndverkerens opptreden kan være av en slik karakter at du som forbruker likevel kan kreve erstatning. Dette må vurderes konkret fra sak til sak.
Så lenge det pågår en forsinkelse, så er ikke tjenesten eller tingen levert. Som forbruker har du derfor i utgangspunktet ikke noen reklamasjonsfrist før arbeidet er avsluttet, eller forbruker har fått vite at oppdraget er avsluttet. Etter avslutning skal du reklamere innen rimelig tid. Vi anbefaler likevel at du gir beskjed til håndverker så snart arbeidet blir forsinket, og kanskje spesielt hvis det ikke særskilt er avtalt dagmulkt mellom partene. En melding om forsinkelse kan i mange tilfeller være oppklarende hvis partene ser ulikt på tidspunktet for ferdigstillelse, noe som igjen kan bidra til at resterende oppdrag blir høyere prioritert fra håndverkers side. Tett dialog vil alltid virke preventivt mot konflikter.
Ved forsinkelser kan du kan holde tilbake så mye av betalingen at det sikrer dine krav som følge av forsinkelsen. Du kan velge å fastholde avtalen og kreve at tjenesteyteren fullfører selv om han går over tiden, med mindre dette påfører tjenesteyteren urimelige kostnader eller ulemper. Du må ikke vente urimelig lenge med å fremme krav om at tjenesten skal utføres, til tross for forsinkelsen. Du kan heve avtalen dersom forsinkelsen er av vesentlig betydning for deg. Hvis du ved en forsinkelse har krevd at tjenesten blir utført, kan du ikke heve hvis tjenesten blir ferdigstilt innen den fristen du har satt eller en rimelig frist. Er det utført en del av arbeidet, kan du normalt bare heve for det som står igjen. Du kan kreve erstatning for det økonomiske tapet du påføres som følge av en forsinkelse. Tjenesteyteren vil ikke være ansvarlig hvis tapet skyldes en hindring/omstendighet som lå utenfor hans kontroll. Dette kan for eksempel være tilfelle hvis materiallageret er brent opp, uten at han kunne hindre det. Men hvis håndverkeren har bestilt varer av en materialleverandør som blir forsinket, kan han normalt stilles ansvarlig for denne forsinkelsen.
En håndverkertjeneste kan være mangelfull hvis:
– arbeidet er dårlig utført,
– tjenesteyteren har gitt dårlig veiledning til forbrukeren,
– materialer er av dårlig kvalitet,
– tjenesten er i strid med offentlige sikkerhetskrav,
– tjenesteyteren ikke har utført nødvendig tilleggsarbeid,
– tjenesten ikke svarer til opplysninger gitt om tjenestens egenskaper og hensiktsmessighet.
Det vil være en mangel selv om arbeidet bare var ment å vare en kort periode, hvis resultatet er dårligere enn det du etter pris og opplysninger hadde grunn til å vente.
Du plikter å kontrollere tjenesten, slik at mangler blir oppdaget så fort som mulig. Du må alltid klage innen rimelig tid etter at mangelen ble oppdaget. Loven har ingen fast grense for hva som er raskt nok, som vi for eksempel har i forbrukerkjøpsloven hvor to måneder alltid er tidsnok. Du bør alltid klage med en gang du oppdager noe, selv om du er i tvil om det er en mangel. I praksis aksepteres det at det tar noe tid å undersøke tekniske forhold. Som en tommelfingerregel kan man si at to-tre måneder nesten alltid er greit. Går det tre-syv måneder, så er det varierende praksis. Over syv måneder vil ofte være for sent, med mindre du har en god grunn. For arbeid på fast eiendom er det er en absolutt reklamasjonsfrist på fem år fra oppdraget ble avsluttet. Hvis tjenesteyteren har garantert tjenesten i lengre tid, eller har opptrådt grovt uaktsomt eller i strid med redelighet og god tro, kan disse fristene forlenges eller falle helt bort.
Ved mangler kan du kan holde tilbake så mye av betalingen, at det sikrer dine krav som følge av mangelen. Du kan kreve at tjenesteyteren retter mangler ved tjenesten når det kan skje uten urimelig kostnad eller ulempe for tjenesteyteren. Rettingen skal skje innen rimelig tid, og for tjenesteyterens regning. Hvis dette ikke skjer, kan du få en annen tjenesteyter til å rette feilen, og sende regningen til den som har ansvaret for mangelen. Hvis den som har ansvaret nekter å dekke kostnadene, må du selv dekke regningen til den nye håndverkeren i første omgang.
Rettes ikke mangelen innen rimelig tid kan du kreve prisavslag som tilsvarer kostnadene med å få mangelen rettet. Hvis mangelen har liten betydning, og kostnadene ved retting blir urimelig høye, kan det være at prisavslaget blir satt ned. Ved mangler kan du også kreve erstatning for det ansvaret som ligger innenfor håndverkerens kontroll. Håndverkeren kan også bli ansvarlig for å dekke dine økonomiske tap hvis han gjør skader på andre ting i forbindelse med utførelsen av oppdraget. Renner vannet ned i rommet under, og skader takplatene, kan han bli erstatningsansvarlig for dette.
Du kan heve avtalen dersom mangelen er av vesentlig betydning. Heving betyr at det settes en strek over hele avtalen og det skal derfor mye til for å nå gjennom med et slikt krav. Ved heving har tjenesteyteren ikke krav på betaling, men hvis mulig skal du levere tilbake monterte deler. Hvis alt ikke kan leveres tilbake, kan tjenesteyteren ha krav på et rimelig vederlag for dette. Avtalen kan heves på et hvilket som helst tidspunkt, hvis det er klart at formålet med tjenesten vil bli vesentlig forfeilet. Er det utført en del av arbeidet, kan du normalt bare heve for det som står igjen, med mindre formålet med tjenesten blir vesentlig forfeilet.
Etter håndverkertjenesteloven har du rett til å avbestille tjenesten uten å begrunne dette nærmere. Tjenesteyteren skal i da ha betalt for det arbeidet som er utført, og vil normalt også ha krav på erstatning for andre dokumenterte tap han har, som følge av avbestillingen, eksempelvis inntektstap. Håndverkeren har ikke krav på erstatning dersom avbestillingen din skyldes forhold utenfor din kontroll. Dette kan være tilfelle for eksempel ved brann, sykdom, nye forskrifter fra myndighetene eller at du ikke får det banklånet du hadde grunn til å regne med.
Forbrukeren plikter å medvirke til at tjenesten blir utført. Det mest sentrale er at forbruker plikter å betale for tjenesten til avtalt tid, men plikten kan også innebære at du må være til stede som avtalt, motta materialer og hjelpe med oppbevaring og lagring. Ved forsinket betaling, eller hvis forbruker ikke oppfyller sine plikter for øvrig, så kan håndverkeren stanse arbeidet, og kreve sitt tap erstattet. Håndverker kan også nekte å utføre ytterligere arbeid, altså heve avtalen, eller kreve betalt for det som allerede er gjort. Håndverker kan også kreve forsinkelsesrenter hvis betaling ikke har skjedd innen forfall.
Det er lurt å få en skriftlig avtale med håndverkeren selv om oppdraget ikke er veldig stort. Det finnes standardkontrakter som kan brukes. Ettersom loven går langt i å beskytte deg som forbruker er ikke en kontrakt avgjørende, men på to punkter er det viktig å gjøre en avklaring fordi dette er punkter det blir mye tvister om.
1. Det bør avtales et tidspunkt for når oppdraget skal ferdigstilles. Dette vil være en fordel for begge parter, slik at man har klare rammer å forholde seg til. Det bør også avtales noe om hva som skal skje dersom arbeidene blir forsinket. Håndverkertjenesteloven har ikke regler om dagmulkt slik man har ved nyoppføring av bolig. En mulighet er å avtale at det ved forsinkelser avtales dagmulkt i samme størrelse som etter bustadoppføringslova (en promille av det totale beløpet). Gjelder avtalen et mindre oppdrag vil dette beløpet være for lavt til å ha noen effekt, da bør man heller sette inn et fast kronebeløp.
2. Det bør inngås avtale om hvilket vederlag som skal betales. Inngår man ikke avtale om fast pris, bør man i det minste sikre seg et prisoverslag. Mange tvister kunne vært unngått dersom partene var blitt enige om en kostnadsramme før oppdraget settes i gang.
Du skal være klar over at hvis du antyder en prisramme på et arbeid, så vil dette fort anses som et bindende prisoverslag. Dette betyr at hvis kunden bestiller deg uten at annet er sagt, så vil prisrammen du har gitt anses som et bindende prisoverslag. Loven legger da opp til at du skal holde deg innenfor prisoverslaget, og kan ikke overstiges vesentlig, og i alle fall ikke med mer enn 15 % med mindre det gjelder tilleggsarbeider som er varslet.
Husk at alle tilleggsarbeider og endringer må varsles og dette bør skje skriftlig. Det kan være en god ide å ha hengende et ark på arbeidsplassen hvor man skriver inn tillegg f.eks. «Kunden ønsker nytt badekar til maks kr 2.000. Kundesign ...», «Informert om at soilrøret må flyttes 30 cm. Kundesign ...» eller «Råteskader utbedres på timer. Kundesign…»
Kommer du til en eiendom hvor du finner at det er gjort mangelfulle arbeider tidligere, så kan det være en god tilleggsservice å informere oppdragsgiveren om at det bør rettes krav mot de som kan komme i ansvar. I noen tilfelle kan dette være en annen håndverker eller ansvarsforsikringen til en håndverker. I andre tilfeller er dette gjerne et bygningsforsikrings-selskap, et borettslag/sameie eller en tidligere eier eller et eierskifteforsikringsselskap. Før arbeidene blir igangsatt bør kunden din sende en reklamasjon med en svarfrist. Du som håndverker kan tilby å skrive noen setninger om hva du har funnet, hvorfor du mener det er en mangel og hva du mener det koster å få det utbedret. Avtaler du med den som bestiller deg, kan du ta betalt for å skrive en slik enkel rapport.
Holder du på med et arbeid og ser at du kommer til å bli forsinket, så er det lurt å ta kontakt med kunden din så tidlig som mulig, slik at det er mulig å finne felles løsninger for hvordan dette bør løses. En kunde som ikke er forberedt på forsinkelser kan være vanskelig å ha med å gjøre, men gir man kunden tid og har god kommunikasjon, så løser dette de fleste konflikter.
Besøks- og postadresse: Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva | post@forbrukeradvokaten.no
Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva
post@forbrukeradvokaten.no