Har du fått vannskader i leiligheten og bor du i et borettslag eller sameie? Hvem er det som egentlig blir ansvarlig for å dekke slike skader? Kan du kreve at borettslaget/sameiet dekker kostnadene? Kan det eventuelt være at skadene dekkes av forsikringen til sameiet/borettslaget?
Når det gjeldet ansvaret for sameiet/borettslaget må man ta utgangspunkt i skillet mellom hvem som har vedlikeholdsansvaret. Borettslaget/sameiet har ansvar for vedlikehold av utvendige arealer, herunder fellesarealer, mens andelseierens/sameierens ansvar begrenser seg til de innvendige arealene. Du kan lese mer om dette i kapittelet: Rettigheter i borettslag og sameier.
Borettslaget/sameiet har gjerne tegnet forsikring på bygningen. Plutselige og uforutsette skader på bygningen er normalt dekket av forsikringen til borettslaget/sameiet. Dette betyr at skader som utvikles over tid normalt ikke er dekket, men det er skader som skjer raskt. Et eksempel fra Finansklagenemnda er FinkN 2013-246 hvor forsikringsselskapet ble ansvarlig for vanskader på grunn av at membran på terrassen var ufagmessig montert ved for liten oppkant og med sår og rifter. Nemnda var uenige om saken skulle falle inn under unntaket for takskader, men flertallet mente at det ikke var naturlig å regne dette som tak i vilkårene. I Fkn 2009-353 som gjaldt sotskader ved frakt kom nemnda til at sotskader som utviklet seg over 17 timer var nok til å slå fast at skaden var skjedd plutselig.
Forsikringsselskapene har selvfølgelig gjort mange unntak i vilkårene sine, som gjør at de ofte slipper unna ansvar. Det er ofte gjort unntak for vannskader fra tak, baderom og fra dreneringen. Vilkårene kan variere, så her er det viktig å studere vilkårene. Dessuten er det flere selskap som tilbyr superdekninger, som tar med forhold som vanligvis er unntatt. I noen saker ser vi at vannskaden kan ha flere årsaker og da er det viktig å få slått fast om noen av årsakene kan være dekningsmessig.
Selv om det er gjort unntak fra mange typer vannskader, så er ikke nødvendigvis følgeskaden av vannskaden unntatt. Normalt får du ikke nytt bad hvis det er utett, men i noen tilfeller kan du få dekket skaden som det utette badet har gjort på bygningskonstruksjonen.
Hvis du får vann i hodet fra naboens bad, tenker du sikkert at det er rimelig at han eller hans forsikringsselskap betaler for skadene i taket ditt. I noen tilfeller vil naboen komme i ansvar, men normalt må det påvises at han er noe å bebreide. Det kan være tilfelle dersom dette har skjedd før eller at det har vært andre tegn på svakheter som naboen har oversett. Gjennom forsikringen vil naboen ha en ansvarsforsikring som skal dekke ansvar han kan komme i. Det kan derfor være fornuftig å la nabodiskusjoner om ansvar gå gjennom forsikringsselskapet, slik at du ikke ødelegger naboforholdet.
Besøks- og postadresse: Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva | post@forbrukeradvokaten.no
Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva
post@forbrukeradvokaten.no